فهرست مطالب

مطالعات فرهنگ - ارتباطات - پیاپی 53 (بهار 1400)

فصلنامه مطالعات فرهنگ - ارتباطات
پیاپی 53 (بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/04/22
  • تعداد عناوین: 12
|
  • زهرا زمانی، حسن ملائکه*، منصور حقیقتیان صفحات 7-30
    بهره گیری صحیح و مناسب از فناوری های نوین اطلاع رسانی، سطح آگاهی افراد را افزایش داده و باعث تغییر در توقعات آنان از زندگی و در نتیجه عملکرد دولت می شود. بنابراین سطح رضایتمندی شهروندان از زندگی تغییر می کند و می تواند زمینه های تغییر در عملکردها و شیوه های اجرایی نظام سیاسی را به وجود آورد. هدف این پژوهش، مطالعه ارتباط میان سواد رسانه‏ ای دیجیتال و رضایتمندی سیاسی شهروندان تهرانی است. بنابراین تاثیر سواد رسانه‏ ای دیجتال بر مولفه های رضایتمندی شهروندان از نظام سیاسی شامل وضعیت موجود، کارگزاران و ساختارهای نظام سیاسی با استفاده از روش های دلفی، اسنادی و پیمایشی مطالعه شده است. جامعه آماری را شهروندان ایرانی بالای 18 سال ساکن شهر تهران تشکیل می‏ دهند که تعداد آن‏ها 6559171 نفر است. حجم نمونه به روش کوکران 385 نفر تعیین و پرسشنامه ها با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ‏ی تصادفی توزیع و داده های لازم جمع آوری شدند معنا‏داری بین سواد رسانه‏ ای و رضایتمندی سیاسی شهروندان تهرانی، وجود نداشته و  به‏ رغم سطح  متوسط سواد رسانه‏ ای دیجیتال، رضایتمندی سیاسی شهروندان تهرانی بسیار اندک است. به همین دلیل و به منظور بهره مندی مناسب از رسانه های دیجیتال در سیاستگذاری های نظام سیاسی، پیشنهادهابی برای سیاستگذاران و مدیران حوزه های رسانه‏ ای ارایه شده است.
    کلیدواژگان: رسانه های جمعی، سواد رسانه‏ ای، دیجیتال، رضایتمندی سیاسی، شهروندان تهرانی
  • مهدخت بروجردی علوی*، محمد مهدی رحمتی صفحات 31-70

    برخورداری از نظام اطمینان بخش مدیریت و ارزیابی عملکرد در فرایند مدیریت راهبردی، رمز موفقیت پایدار هر سازمان، به ویژه سازمان های رسانه‏ای، در محیط متغیر و پیچیده صنعت رسانه است. راهبردهای محتوایی نقش حساسی در تحقق رسالت و ماموریت سازمان صداوسیما دارند و بخش اصلی فعالیت این سازمان در این راستاست. مسئله این پژوهش، عدم ارزیابی راهبرد های حوزه تولید و توزیع پیام، پس از گذشت حدود یک سال و نیم از اجرای برنامه راهبردی پنج ساله سازمان صداوسیما (1397-1401) است. هدف اصلی پژوهش، شناسایی «شاخص های ارزیابی راهبرد های سازمان صداوسیما در حوزه تولید و توزیع پیام است.» برای دستیابی به این هدف، از کارت امتیازی متوازن استفاده شده است. در فرایند این پژوهش، با استفاده از نظرات کارشناسان و صاحبنظران در قالب دو جلسه گروه متمرکز، با محورقراردادن ابعاد کارت امتیازی متوازن (مالی، مشتری، فرایندهای داخلی، رشد و یادگیری) و راهبردها و برنامه های بلندمدت سازمان صداوسیما در حوزه محتوایی، شاخص های موردنظر شناسایی شدند. «درصد برنامه های تولیدشده دارای پیوست پژوهشی»، «وضعیت خبرگزاری بین المللی تصویری»، «تعداد بخش های خبری در شبکه های تخصصی»، «انعقاد تفاهمنامه همکاری با مجامع بین المللی و جهانی رسانه»، «میزان تولیدات مستقل در باند پهن و در دسته ها و گونه های گوناگون»، «درآمدزایی از طریق سازوکارهای مختلف درآمدی در فضای باد پهن»، «تعداد تعاملات مردمی با سازمان صداوسیما»، «باشگاه مخاطبان شبکه ها و برنامه های رادیوتلویزیونی»، «وضعیت کانال های شبکه ها و برنامه های رادیوتلویزیونی در پیام رسان ها»، ازجمله مهم ترین شاخص های شناسایی شده برای ارزیابی راهبردی سازمان صداوسیما در حوزه محتوا و پیام و مطابق با الگوی کارت امتیازی متوازن است.

    کلیدواژگان: ارزیابی راهبرد، صداوسیما، کارت امتیازی متوازن، حوزه تولید و توزیع پیام، محتوا
  • زرین زردار*، سپیده پالیزدار صفحات 71-94
    حوزه ارتباطات سلامت، یکی از حوزه های در حال رشد است که مفاهیم سلامت را به ارتباطات پیوند می ‏دهد. یکی از بخش های مهم این حوزه، رابطه پزشک و بیمار است. موضوع اصلی این مقاله، بررسی رابطه پزشک و بیمار در بستر ارتباطات فرهنگی است. با توجه به الگوهای ارتباطی مختلف که در رابطه پزشک و بیمار حاکم اند، پیش بینی می شود الگوی ارتباطی حاکم در نظام درمانی، الگوی پدرسالارانه یا والدینی باشد. در این تحقیق که به روش مصاحبه کیفی انجام شده و داده ها با استفاده از نرم افزار مکس کیودا تحلیل شده اند، برای رسیدن به هدف تحقیق، با 15 بیمار که دارای قومیت ها و گویش های متفاوت بودند و همچنین 10 پزشک و اینترن و رزیدنت که در سال 1398 تجربه کار را در بیمارستان های دولتی شهر تهران داشتند، مصاحبه انجام شد و نتایج آن در سه مرحله کدگذاری و تحلیل شدند. در هر دو گروه، 3 دسته کد فراگیر شامل اختلالات ارتباطی اطلاعاتی، اقتدار پزشک و اختلال در ارتباطات میان فرهنگی به دست آمد. با توجه به تحلیل و بررسی یافته های تحقیق، این نتیجه حاصل شد که اختلال ارتباطی در رابطه پزشک و بیمار به طورعام وجود دارد و مسئله تفاوت فرهنگی، تنها یکی از عوامل تشدیدکننده اختلال ارتباطی میان پزشک و بیمار و در حاشیه این ارتباط است. همچنین این نتیجه حاصل شد که نظام درمانی درحال حاضر درزمینه مهارت های ارتباطی، ضعف های زیادی دارد و الگوی ارتباطی پدرسالارانه بر آن حاکم است و خلا آموزش دانشگاهی مهارت های ارتباطی به جامعه پزشکی و همچنین جامعه بیماران، مهم‏ترین عامل این ضعف است. با توجه به تحلیل مصاحبه های پزشکان، می توانیم پیش بینی کنیم با ورود نسل جدید و جوان به جامعه پزشکی، الگوی ارتباطی پدرسالارانه، به الگوهای مشارکتی و هدایتی تغییر شکل دهند و شاهد خلاهای ارتباطی کمتری در محیط درمان باشیم.
    کلیدواژگان: ارتباطات میان فرهنگی، ارتباط پزشک و بیمار، توانش زبانی، توانش فرهنگی
  • مهدی خسروشاهی*، فائزه تقی پور، رضا ابراهیم زاده دستجردی صفحات 95-114

    هدف این پژوهش، طراحی و ارایه الگو از روزنامه نگاری شهروندی به منظور گسترش مشارکت مدنی در ایران براساس نظریه داده بنیاد است. براین اساس، داده های پژوهش از 25 نفر از صاحبنظران و خبرگان حوزه علوم ارتباطات اجتماعی، با استفاده از مصاحبه نیمه ساختاریافته و به واسطه روش نمونه گیری نظری انتخاب و گردآوری شده اند. همچنین برای تحلیل داده های حاصل از مصاحبه ها، از فرایند کدگذاری نظری به منظور شمارش مفاهیم (مقولات پایه ای)، مقولات فرعی و مقولات اصلی استفاده شد. پس از اشباع نظری در مباحث کارشناسی مطرح شده، نتایج پژوهش پیش رو به الگویی مطلوب و جدید که شامل 14 مقوله اصلی، 41 مقوله فرعی و 509 مفهوم بود سوق داده شد. بدین منظور، برای اعتبارسنجی مقولات و الگوی برساخته شده، از دو روش ارزیابی به شیوه ارتباطی و تشکیل گروه کانونی یا متمرکز و برای پایایی سنجی در بخش قابلیت تکرارپذیری، از روش ضریب توافق بین دو کدگذار و نیز در بخش قابلیت تعمیم پذیری، از شیوه نمونه گیری نظری جامع و منظم استفاده شده است.

    کلیدواژگان: روزنامه نگاری شهروندی، مشارکت مدنی، نظریه داده بنیاد
  • شجاعت پورصدیقی، شادی ضابط*، سید علیرضا افشانی صفحات 115-137

    نتایج برخی تحقیقات، نشان دهنده تاثیر فناوریهای اطلاعاتی و ارتباطی در روابط خانوادگی اند. هدف این تحقیق، بررسی نقش فناوریهای ارتباطی و اطلاعاتی در برقراری صله رحم بین جوانان و اعضای خانواده است. به بیان دیگر، این پژوهش می کوشد نقش استفاده از فناوری های ارتباطی دیجیتال مانند رایانه، تلفن همراه، اینترنت و نظایر آنها را در برقراری صله رحم فیزیکی (برقراری ارتباطات رودررو) و صله رحم دیجیتالی (برقراری ارتباط با خویشاوندان از طریق فناوریهای ارتباطی) مطالعه کند. روش تحقیق از نوع پیمایش است و از پرسش نامه محقق ساخته برای گردآوری داده ها استفاده شد. جامعه آماری این پژوهش شامل جوانان 15 تا 29 ساله شهر یاسوج بود که با استفاده از فرمول کوکران، 384 نفر از آنان از طریق نمونه گیری خوشه ای انتخاب شدند. تجزیه وتحلیل داده ها به وسیله نرم افزار SPSS21 اجرا شد. نتایج تحقیق نشان می‏دهد، هرچه میزان استفاده از فناوریهای ارتباطی و اطلاعاتی افزایش یابد، میزان صله رحم از طریق ابزارهای ارتباطی دیجیتال هم تقویت می شود. بین استفاده از فناوریهای ارتباطی و اطلاعاتی و کمرنگ‏‏‏‏ ترکردن صله رحم فیزیکی، رابطه معناداری وجود ندارد. به بیان دیگر، نتایج این پژوهش نه تنها نشان می دهند که این ابزارها به برقراری نوع جدیدی از صله رحم یعنی صله رحم دیجیتالی کمک می کنند، بلکه مدعی اند که استفاده از این فناوریها نقشی در کم کردن صله رحم فیزیکی ندارد.

    کلیدواژگان: فناوریهای اطلاعاتی و ارتباطی دیجیتال، فضای مجازی، صله رحم، فناوری ارتباطی و اطلاعاتی، روابط بین فردی
  • احسان طاهری حاجی وند*، حمیدرضا جمالی صفحات 139-168
    حقوق فرهنگی بشر، به شکل رسمی و امروزین آن، همزمان با لایحه جهانی حقوق بشر و آن هم در قالب بخش کوچکی از میثاق بین المللی حقوق اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی مطرح شد. این دسته از حقوق در مقایسه با دیگر انواع حقوق بشر، همواره مورد غفلت و نادیده انگاری واقع شده است. با توجه به اهمیت بنیادین حقوق فرهنگی بشر و تاثیر مهمی که اجرای این حقوق و پایبندی به آن بر زندگی بشر می گذارد، این ضرورت احساس می شود که شاید با شناخت موانع موجود بر سر راه حقوق فرهنگی بشر، بتوان گامی به منظور رفع آن ها برداشته و نتیجه آن نیز به حمایت و ارتقاء این دسته از حقوق منتهی شود. این پژوهش با طرح این سیوال که «چه موانعی بر سر راه رشد، توسعه و اجرای حقوق فرهنگی بشر قرار دارد؟» با استفاده از روش تحلیل کیفی محتوا، به ارزیابی این فرضیه می پردازد که «استیلای اندیشه ریالیسم، بدبینی به رویکردهای ایده آلیستی، عدم امکان رشد آرمان های سوسیالیستی، عدم توجه کافی به مبانی انسان شناختی حقوق فرهنگی بشر و... همگی از موانع رشد و عدم ارایه تعریفی مشترک از فرهنگ و حقوق فرهنگی بشر، عدم ارایه فهرستی جامع از مصادیق آن، پراکندگی مبانی این حقوق در اسناد مختلف و... از موانع توسعه و همچنین عدم وجود نهادهای مشخص در زمینه اجرای این حقوق، نگرانی دولت ها از اجرا و نبود آموزش بین المللی از موانع اجرای حقوق فرهنگی بشر می باشد.»
    کلیدواژگان: فرهنگ، حقوق، حقوق بشر، حقوق فرهنگی بشر، روابط بین الملل
  • محسن ظریفی نیا*، محمود بشیری صفحات 169-200
    سبک زندگی مجموعه ای از اصول رفتاری در عرصه های مختلف زندگی است. در دهه های اخیر برای  کاربردی کردن مفهوم آن در محافل ادبی، مخاطب با کارکردهای مثبت و منفی سبک زندگی در ادبیات داستانی مواجه شده است و با مطالعه موارد ذهنی و عینی، ذهنش بسوی سبک های برتر نیز، جلب شده است. مطلب حایز اهمیت، بازخوانی سبک زندگی رزمندگان در ادبیات داستانی دفاع مقدس است. این بازخوانی  می تواند هویت فرهنگی، نظامی، اجتماعی و سیاسی مرزداران ایرانی را برای تحقق آرمان گرایی «دفاع» از سرزمین و اعتقادات جامعه به افراد منعکس و دستاوردهای گران سنگ آن را به ویژه در زمان بحران حفظ کند. درواقع، شناخت منشاء انگیزه های رفتاری مدافعان میهن، ظرفیت های اندیشه و فرهنگ ایرانیان و قدرت راهبرد «دفاع» را آشکار می نماید. این پژوهش تلاش دارد شاخصه های سبک زندگی را در رمان «نخل های بی سر» و «ریشه در اعماق» با روش گفتمانی «ارنستولاکلاو»  منعکس کند. در این روش، پیوند مولفه های سبک زندگی، چگونگی خلق هویت جهادی رزمندگان بیان می شود. یافته ها نشان می دهد علل رفتاری شخصیت ها با تکیه بر پایبندی بر مبانی باورهای دینی و غیرت ملی، دستاورد استقلال و امنیت کشور را به دنبال داشته است.
    کلیدواژگان: ادبیات داستانی، رمان دفاع مقدس، سبک زندگی، فرهنگ ایرانیان
  • فاطمه جواهری*، سید یاسر جلالی صفحات 201-222

    انواع مختلفی از ناسازگاری‏ها در سیاست گذاری فرهنگی ایران وجود دارد. هدف این نوشتار تحلیل نقش ناسازه های شناختی در ایجاد ناهماهنگی میان محتوای سیاست‏های فرهنگی با ارزش ها و هنجارهای ذی نفعان آن سیاست است. هدف این مقاله ارایه یک مدل پیشنهادی برای مطالعه و تحلیل این قبیل ناسازه‏ها است. با بهره ‏گیری از روش تحلیل نظری و با تکیه بر رویکردهای شناختی در سیاستگذاری عمومی شامل «پارادایم سیاستگذاری»، «مرجعیت» و «چارچوب ایتلاف حامی» تلاش شده است تا یک چارچوب پیشنهادی برای مطالعه ناسازه‏های سیاست فرهنگی ارایه شود. به همین دلیل و به ‏طور خاص زمینه ‏های اجتماعی شکل‏ گیری ناسازه ‏ها در نظام قشربندی جامعه ردیابی شده است، زیرا نظام قشربندی بازنمای تنوعات فرهنگی و ذخایر شناختی متنوع است. تفاوت منابع شناختی و مرجعیت‎‏ های فکری سیاستگذاران و ذی نفعان سیاست‏ها که حاصل تعلق به قشرهای متفاوت است موجب جهت گیری‏های فرهنگی ناسازگار می‏شود. همچنین نقش گروه ‏های اقتصادی و سیاسی ذی‏نفوذ، لابیگرها و گروه‏ه ای مرجع نیز بارز است. این واسطه‏ ها برخی از مرجعیت ها را برای سیاستگذاران برجسته کرده و با تاثیر بر سازمان و ایتلاف سیاستگذاران تلاش می‏کنند سیاست‏ها را به سمت منافع خود، هدایت کنند.

    کلیدواژگان: سیاستگذاری فرهنگی، ناسازه، ایران، قشربندی اجتماعی، رویکردهای شناختی
  • رامین مرادی* صفحات 223-248

    این مقاله به دنبال پاسخ به این پرسش است که سیاستگذاری فرهنگی در حوزه خانواده مبتنی بر چه اقتضایاتی بوده و این سیاست‏ها تا چه حد به اهداف تعیین شده دست یافته ‏اند؟ برای این منظور با رویکرد کیفی و تحلیل اسناد مکتوب به ترسیم خانواده مطلوب سیاستگذاران فرهنگی پرداخته شده است. برای ارزیابی وضعیت موجود خانواده از نتایج گزارش‏ های رسمی، پژوهش‏ های علمی، واقعیت‏ های موجود و تجارب زیسته و ملموس استفاده شده است. بررسی ‏ها نشان می‏دهد خانواده مطلوب سیاستگذاران فرهنگی از نظر شکلی و محتوایی خانواده‏ای است که پاسخگوی نیازهایی چون رفع نیازهای مادی و غیرمادی، تربیت صحیح فرزندان، کانون روابط گرم و صمیمی، و مهم‏تر از همه بنیان اصلی تشکیل‏ دهنده جامعه باشد. واقعیت‏ های موجود نشان می‏ دهد خانواده ایرانی نیز همچون جوامع دیگر، دچار تغییراتی شده و انتظارات سیاست گذاران فرهنگی را در تحقق شکل مطلوب آن برآورده نکرده است، به گونه‏ ای که در شرایط کنونی، خانواده با چالش‏ ها و آسیب‏ های مختلفی مواجه است و با انتظارات سیاست‏های فرهنگی فاصله دارد. در خانواده کنونی، مواردی نظیر افزایش طلاق، افزایش سن ازدواج، سست شدن پیوندهای زناشویی، شکاف بین نسل‏ها، شیوع برخی آسیب‏ها و انحراف‏ها و نظایر آن وجود دارد که نشان‏ دهنده این است که خانواده آن‏گونه که سیاست‏های فرهنگی طراحی شده بودند، شکل نگرفته است. در تحلیل فاصله بین سیاست‏های فرهنگی و وضعیت موجود می‏توان گفت برخی سیاست‏ها، به شرایط اجتماعی و فرهنگی جامعه ایران و تغییرات جهانی در حوزه فرهنگ و فناوری توجه زیادی نکرده‏ اند. با وجود چنین تنوع و تغییراتی، به نظر می‏ رسد بازاندیشی در برخی سیاست‏ها ضروری به نظر می‏ رسد.

    کلیدواژگان: خانواده، سیاست‏گذاری فرهنگی، بحران اجتماعی، گسست خانواده
  • رضا عظیمی* صفحات 249-270
    هدف این مقاله بررسی روند تغییرات ارزش ها و نگرش ها در زمینه برابری جنسی و خانواده براساس داده های پیمایش ارزش‏‏‏‏ها و نگرش های ایرانیان است. روش مطالعه تحلیل ثانویه است. اساس تحلیل بیشتر با اتکا به یافته های موج های دوم و سوم انجام گرفته است. داده های موج دوم در سال 82 نشان می‏دهد که گرایش نوین و فردگرایانه زنان در بازتفسیر خانواده و مفهوم جنسیت اند. این یافته ها بیان می کنند که در جامعه ایرانی، یک دگردیسی جدی در زمینه تغییر ارزش ها و نگرش های جنسیتی در حال شکل گیری است. یافته های موج سوم همچنان نشان از گرایش بیشتر زنان در مقایسه با مردان در زمینه ارزش‏های مدرن در جامعه اند. با این حال، یافته‏ها، در مقایسه با سال 82، نشان از نوعی عقبگرد هم در گرایش های کل جامعه و هم در زنان در زمینه حرکت به سوی برخی نگرش های برابری جنسیتی دارد. این امر نشان می دهد با غلبه ارزش های بقا در جامعه، گرایش به ارزش های سنتی در یک روند طولی بیشتر شده است.
    کلیدواژگان: ارزش‏های جنسیتی، زنان، خانواده مدرن و سنتی، برابری جنسی
  • علیرضا باریکلو*، جلیل قنواتی، رحیم پیلوار، زهرا امید صفحات 271-290
    نقش آثار ادبی و هنری در توسعه و پیشرفت فرهنگی یک جامعه به حدی پررنگ است که بسیاری از جامعه شناسان، اساس تربیت را در هنر دانسته و بر نقش بنیادین آن در رشد و اعتلای جامعه تاکید کرده اند. تاثیر انکارناپذیر آثار ادبی و هنری به گونه ای است که اگر این آثار در راستای اخلاق و آموزه های انسانی و دینی باشند، موجب اعتلای علمی و فرهنگی شده و حرکت بر خلاف مسیر، ثمره ای جز انحطاط و سقوط در پی نخواهد داشت. با توجه به این ضرورت که باید در این شرایط میان منافع جامعه برای دستیابی به آثار ادبی و هنری جدید و تعالی دهنده از یک سو و حمایت از پدیدآورندگان آثار هنری برای ایجاد آثار بدیع از سوی دیگر تعادلی برقرار شود، مقاله حاضر به دنبال آن است تا با بیان نقش آثار ادبی و هنری بر اجتماع مشخص سازد که آیا در قوانین ایران، در حمایت قانونی از این آثار محدودیتی وجود دارد یا مطلق آثار قابل حمایت هستند؟ و در صورتی که حکم به لزوم محدودیت داده شود، ملاک اعمال محدودیت چیست؟ حاصل مطالعه نشان می دهد که مطلق آثار ادبی و هنری در نظام های حقوقی غایت گرا، اخلاق محور و مبتنی بر کرامت انسانی، بر خلاف سیستم های حقوقی سرمایه داری و مبتنی بر مادی گرایی و لذت گرایی، قابل حمایت قانونی نیستند و برای تعیین موارد قابل حمایت، باید از ملاک" مشروعیت" و "منفعت عقلایی مشروع" بهره برد.
    کلیدواژگان: نظام حقوقی غایت گرا، نظام حقوقی منفعت گرا، اثر ادبی و هنری، حمایت حقوقی
  • سردار فتوحی* صفحات 291-312

    در دهه نخست پیروزی انقلاب اسلامی ایران، موجی عظیم در مخالفت با علوم انسانی ایجاد شده بود و به سه سال تعطیلی علوم انسانی منتهی شد. این مخالفان معتقد بودند این علوم مبنای مادی اندیشی دارند؛ اما امروزه بعد از 35 سال از بازگشایی آن، این علوم بیش از هر دوره تاریخی در ایران به سمت مادی اندیشی حرکت کرده اند و خود علوم انسانی به کالا تبدیل شده یا به عبارتی بازاری شده است. این پژوهش به دنبال این پرسش است که: «وضعیت بازاری شدن علوم انسانی چگونه است و چه سیاست هایی دراین خصوص عملیاتی شده اند؟» با توجه به ماهیت موضوع، روش تحقیق در این پژوهش، تحلیل تاریخی و شیوه گردآوری داده ها، اسنادی است . این پژوهش به صورت روشمند و منسجم، وضعیت بازاری شدن علوم انسانی و سیاست های مرتبط با آن را با دقت بحث و بررسی کرده است. یافته های پژوهش نشان می دهند که بازاری شدن، در قالب های مختلفی همچون افزایش پذیرش دانشجوی پولی به ویژه در مقطع تحصیلات تکمیلی، افزایش استادان حق التدریس، تبصره ها و شروط منتهی به درآمد و همچنین پژوهش های پولی رخ داده که در این پژوهش، به تفکیک درباره آنها بحث شده است. همچنین نتایج کلی نشان می دهند که سیاست های بازاری شدن علوم انسانی، تابع سیاست های دولت های مختلف بعد از انقلاب (چپ و راست) نبوده اند.

    کلیدواژگان: سیاست، بازاری شدن، شهریه، استادان حق التدریس
|
  • Zahra Zamani, Hassan Malaekeh *, Mansour Haghighatian Pages 7-30
    This research studies the effects of digital media on the political satisfaction citizens of Tehran. This correct and appropriate  using of new technologies, have changed the level of consciousness, expectations and satisfaction of individuals about life and at a result  government performance and political system as well. The research method is survey and the statistical society includes all Tehran citizens over 18 years old with 6559171 people. The sample size is 385 people using the Cochran method. The questionnaires were collected using randomized cluster sampling and data were gathered. The findings were analyzed using SPSS software. Findings show that there is no significant statistical relationship between media literacy and political satisfaction of Tehrani citizens, Since the rise in media literacy has not increased the level of political satisfaction of the people, it seems that other factors such as economic, cultural, social and ... factors have a more effective role in digital media.
    Keywords: mass media, Media Literacy, digital, political satisfaction, Citizens of Tehran
  • Mahdokht Brojerdi Alavi *, Mohammadmahdi Rahmati Pages 31-70

    Content strategies have a crucial role in fulfilling the mission of IRIB. The main prerequisite for the successful implementation and operation of these strategies is haveing appropriate evaluation indicators. The main goal of this study is, "Identifying the measures of evaluating the strategies of the IRIB in the field of content production and distribution. Balanced Scorecard has been used to achieve the goals of the research. In this research, experts' opinions were used in two focus group sessions. By focusing on balanced scorecard dimensions and long-range strategies and programs of IRIB in the content area, indicators were identified. "Percentage of programs produced with research attachment, "The number of news sections in specialized channels", "Amount of freelance production in broadband and in different genres", "Monetizing through different income mechanisms in the broadband space", "The number of people interacting with IRIB, "The status of the channels and radio and television programs in the social networks" are the most important indicators identified for the strategic assessment of the IRIB content in accordance with the balanced scorecard model. For continuous evaluation of content strategies, it is necessary for IRIB to translate the indicators into quantities value. Then, based on them, determine and quantify the progress of content strategy. Considering the environmental requirements and audience’s desires, needs and interests, as well as analyzing their performance and competitors in the media competition environment and the serious effort to apply these indicators will provide the basis for accurate content management and planning.

    Keywords: strategy evaluation, IRIB, Balanced Scorecard, Content production, distribution
  • Zarrin Zardar *, Sepideh Palizdar Pages 71-94
    The main topic of this article is to examine the relationship between physician and patient in the context of cultural communication. According to the different communication models that govern the relationship between physician and patient, it is predicted that the dominant communication model in the treatment system will be patriarchal or parental model. The method of this research is qualitative and the data are analyzed using Maxqda software. To achieve the purpose of the study, 15 patients with different ethnicities and dialects, as well as 10 physicians, interns and residents who had experience working in public hospitals in Tehran in 1398 were interviewed. Then the interview results were coded and analyzed in three stages. In both groups, 3 categories of comprehensive code including communication-information disorders, physician authority, and inter-cultural communication disorders were obtained,. According to the analysis of the research findings, it was concluded that communication disorder in the relationship between physician and patient in general and the issue of cultural difference is only one of the aggravating factors of communication disorder between physician and patient and is on the margins of this relationship. It was also concluded that the treatment system currently has many weaknesses in the field of communication skills and is dominated by the patriarchal communication model. The lack of academic communication skills in the medical community as well as the patient community is the most important factor in this weakness.
    Keywords: Cultural competence, intercultural communication, Physician-Patient communication Linguistic competence
  • Mahdi Khosrowshahi *, Faezeh Taghipour, REZA EBRAHIMZADEH DASTJERDI Pages 95-114

    The present research is aimed at designing a citizen journalism pattern for developing civil participation in Iran on the basis of grounded theory paradigm. The data used in this research has been gathered and selected by interviewing 25 experts in the field of social communications science through a semi-standard interview using the theoretical sampling method. Furthermore, in order to analyze extracted the data, theoretical coding process has been used for  enumerating concepts (basic categories), Subcategories and main categories in accordance with Strauss and Corbin's model (1998). The research findings showed that designing a citizen journalism pattern for developing civil participation in Iran has been theoretically saturated from 14 main categories, 41 subcategories and 509 concepts based on the factors of Strauss and Corbin’s approach to grounded theory’s paradigm (1998). The analytical pattern of citizen journalism has been constructed for the purpose of developing civil participation in Iran. Furthermore, in order to verify the research categories as well as the constructed pattern, two methods have been used: (A) assessment based on the communicative method, and (B) formation  of a focal group. Moreover, in terms of reliability assessment, repeatability was tested using correlation coefficient between two coders and generalizability was tested using theoretical regular comprehensive sampling.

    Keywords: Citizen Journalism, Civil Participation, Grounded theory
  • Shojaat Poorsedighi, Shadi Zabet *, Seyed alireza Afshani Pages 115-137

    The ICT are accused of weakening family relationships. The purpose of this article is studing the role of ICT in practicing one of Islamic religion recommendations. Saleh-y-e rahem, between the youngsters and their family members; Saleh means bond and affinity, and Rahem means womb. on the other hand, in this study we are trying to show the role of using ICT such as computer, mobile phone, Internet etc., in digital Sale-ye Rahem (family relationships using ICT) and Physical Sale-ye Rahem (face-to-face relationships).   The study of social survey and research data has been gathered using the Questionnaire. Statistical community included youngsters between 15-29 years old in Yasuj city using Cochran sampling formula with 398 people who were examined and selected by random sampling. According to the results of Cronbach's alpha, reliability and validity of research is approved. Data were analyzed using SPSS21 software . The results of this research indicated that the use of ICT increases, Sale-ye Rahem is stengtend through digital communication tools.. Then, there is not a meaningful relationship between using of ICT and reducing physical Sale-ye Rahem. In other hand, this article shows that not only the ICT helps to establishment of a new form of Sale-ye Rahem, but it claims that the ICTs do not play a significant role in the reduction of physical Sale-ye Rahem.

    Keywords: Digital information, communication technologies, Virtual Space, Sale-ye Rahem, interpersonal relationships
  • Ehsan Taheri Hajivand *, Hamidreza Jamali Pages 139-168
    Human Cultural Rights, as it is observed in its formal and contemporary form, was raised Simultaneously with the Universal Declaration of Human Rights while it was in the form of small part of the International Covenant on Economic, Social, and Cultural Rights.  In comparison to other types of Human Rights, this category of rights has been always neglected. Considering the fundamental importance of Human Cultural Rights and the significant effect that the enforcement of these rights as well as adherence to them has on human life, this necessity is felt that Perhaps by knowing the barriers on the path of human culturalllife, an action could be taken to remove the barriers, the result of which leads to support and promotion of these type of rights. This research tries to answer the question that “what barriers are existed to the growth, development and implementation of human cultural rights?” by aUsing qualitative content analysis methodto evaluate the qualitative content apresent study evaluates this hypothesis that “the dominion of ideology of realism, paiaisiglack of enough attention to the anthropological foundations of Cultural Rights etc. are among the barriers to growth, while failure to provide a common definition of culture and cultural rights, fpclare aicemong the barriers to development and also states concern on implementation and lack of international training are among the barriers to implementation of Human Cultural Rights”.
    Keywords: culture, Rights, Human rights, Human Cultural Rights, international relations
  • Mohsen Zarifineya *, Mahmood Bashiri Pages 169-200
    Lifestyle is a set of behavioral principles in different areas of life. In recent decades, in order to "apply" its concept in literary circles, the audience has encountered the positive and negative functions of lifestyle in fiction literature, and by studying mental and objective cases, his mind has been drawn to superior styles. The important point is to reread the warriors' lifestyles in the fictional literature of the Holy Defense. this rereading can reflect the cultural, military, social, and political identities of Iranian border guards to realize the idealism of "defending" the land and society's beliefs in individuals in order to preserve its precious achievements, especially in times of crisis. In fact, recognizing the source of the behavioral motivations of the defenders of the homeland reveals the capacities of Iranian thought and culture and the power of the "defense" strategy. The aim of the present study is to analyze the characteristics of lifestyle in the novels " Heedless Palm Trees " and "Roots in the Depths" with the discourse method of "Ernstolaclau" (Laclau, E). In this method, the connection of lifestyle components express how the jihadist identity of the fighters is created. Research findings show that the behavioral causes of the characters are based on adherence to the principles of religious beliefs and national zeal, which has also led to the achievement of independence and security of the country.
    Keywords: Fiction Literature, holy defense novel, Lifestyle, Iranian Culture
  • Fatemeh Javaheri *, Sayed Yaser Jalali Pages 201-222

    Iranian cultural policies are subject to various inconsistencies and contradictions. This situation reduces the acceptability of policymaker and policy itself and consequently leads to inefficiency in social relations. This paper aims to provide a suggested model to study and analysis of certain inconsistency among cultural policies. The analytical framework of the paper is based on cognitive approaches deal with three ideas including "policy making paradigm", "reference" and the "advocacy coalition framework". The authors believe that Iranian social stratification system represents cultural varieties and cognitive resources of different stratus. Differences in the cognitive resources of policymakers and beneficiaries, originating from various socio-economic status result in inconsistent cultural policies. As such, policy makers in the policy-making process are disinterested in the value element of "informal references" of beneficiaries and they instead consider the value elements of their own "selective references”. In such cases, the beneficiaries of a certain policy will not accept the content; consequently, will find themselves opposed to it and won't act on it. The paper concludes by suggesting a special case of cultural inconsistency and its analysis according to the research model.

    Keywords: Cultural policy, Inconsistency, Iran, Social Stratification, Cognitive approach
  • Ramin Moradi * Pages 223-248

    In this research, we analyze the cultural policies of the family. The results show that the Iranian family, like many other societies, is subject to significant changes. In recent years, the tendency to form a family has been reduced to a certain extent, and marriage is delayed until social, economic and social status is achieved. Evidence suggests divorce has changed from a denied phenomenon to a solution to the tension and conflict between couples. Extramarital marriages, especially in major cities, have increased marriage and increased divorce rates. The generation gap has spread and the conflicts of women's role are expanding. According to the statistics, the documents and the reality of society, the family has not shaped as cultural policy-makers desired and planned for it. This gap between politics and the situation in society has been analyzed in such a way that changing social conditions, globalization and cultural transformations, the spread of media and communications, and ... have influenced the family and due to the changing social context, this different factors have affected family structure.

    Keywords: Family, Cultural Policy, Social Crisis, Family rupture
  • Reza Azimi * Pages 249-270
    The purpose of this article is to study the process of changing values ​​and attitudes in the field of gender equality and family based on the data collected by the Iranian survey values. The method of study is secondary analysis. The basis for further analysis is based on the findings of the second and third wave. The second wave data in the year 82 indicates the modern and individualist tendency of women to re-interpret the family and the concept of gender. These findings indicate that in the Iranian society, a serious transformation is taking place in the context of changing gender values ​​and attitudes. The findings of the third wave, however, continue to indicate more women's tendency towards men in terms of modern values ​​in society. However, it shows a kind of backwardness in the tendencies of the whole society as well as in women in moving toward some gender-based attitudes towards the age of 82. This suggests that by overcoming the values ​​of survival in society, tendency toward traditional values ​​has increased in a longitudinal trend.
    Keywords: Gender values, Women, modern, traditional family, gender equality
  • Alireza Bariklou *, Jalil Ghanavaty, Rahim Pilvar, Zahra Omid Pages 271-290
    The role of literary and artistic works in the cultural development of a society is so strong that many sociologists have considered the basis of education in art and have emphasized its fundamental role in the growth and promotion of society. The undeniable impact of literary and artistic works is that if these works are in line with human and religious ethics and teachings, they will result in scientific and cultural excellence, and moving along the path, will have no effect other than degeneration and decline. In view of the need to balance the interests of society in the pursuit of new and exalting literary and artistic works on the one hand and to support the creators of artworks in the creation of exquisite works on the other, this article seeks to determine whether there is a legal limitation or absolute protection of these works in Iranian law by expressing the role of literary and artistic works in society. And if the restriction is imposed, what is the criterion to apply the restriction? The results show that the absolute literary and artistic works in the teleological, ethical and human dignity legal systems, unlike capitalist legal systems based on materialism and pleasure, are not legally supportable and for determining Supported Items, must use legitimacy and legitimate rational interest criterion
    Keywords: Teleological legal system, Profit legal system, Literary, artistic works, Legal Protection Terms
  • Sardar Fotuhi * Pages 291-312

    In the first decade  of  victory of the Islamic Revolution, a huge wave was created in opposition to the humanities, leading to three years of closure of the humanities., They argued that these sciences have a material basis. But nowadays, after 35 years of its reopening, this science have become more materialistic than ever in the historical period in Iran.,  The humanities themselves have become commodities or marketed. Now the question that this research seeks to answer is “What is the Marketization of the humanities? And what policies have been implemented in this case?”. This research is a systematic and coherent, discusses the marketing situation of the humanities and its related policies. The findings of the research show that marketing in a variety of ways, such as increasing the acceptance of monetary students especially graduate students, increasing the number of adjunct professors, the terms and conditions for income and research, which is discussed separately in this study. The findings also show that the marketing policies of the human sciences do not depend on the policies of different states in the aftermath of the revolution (left and right).

    Keywords: Politics, Marketing, Tuition, adjunct